nema kategorije

11.10.2014.

Novi Pazar: Da izbori proteknu mirno i regularno

narandzasta-tanka

Predstavnici lista “Za jedinstvo Bošnjaka“ i “Liste za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ očekuju da se izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina održe u regularnoj i mirnoj atmosferi.

narandzasta-tanka

 crta

Portparol “Liste za Bošnjake Sandžak i muftiju“ Edin Ðerlek izjavio je danas da u toj listi očekuju pre svega da se otkloni nepravda koja je na prethodnim izborima učinjena pobedničkoj listi Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ).

crta

„Smatramo da je ovo prilika za državu da ispravi tu grešku, jer su upravo državni organi u prethodnoj vlasti učinili nepravdu opstruirajući konstituisanje legitimnog Bošnjačkog nacionalnog veća na čelu sa BKZ.

crta

Ðerlek očekuje da izbori budu sprovedeni u mirnoj atmosferi i na regularan način, jer će se samo tako pokazati volja građana bošnjačke nacionalnosti.

crta

„Naravno da je BNV telo koje u većoj meri obezbeđuje veća prava Bošnjacima, jedan stepen samouprave i mogućnost afirmacije na poljima obrazovanja, informisanja, nauke i kulture“ rekao je Ðerlek.

crta

Nosilac liste “Za jedinstvo Bošnjaka“ Sulejman Ugljanin kazao je da očekuje da će izbori proteći u svečanoj i fer atmosferi.

crta

„Naš je cilj da izborni proces bude svečanost, a da glasanje bude svečani čin. Očekujem da će ljudi moći da u pozitivnoj atmosferi i da će nakon završenih izbora u najkraćem roku biti konstituisano BNV koje će biti značajan faktor u našoj zemlji na evropskom putu““, rekao je Ugljanin.

crta

On je dodao da Bošnjaci imaju mnogo nerešenih pitanja.

crta

Sead Biberović izvršni direktor nevladine organizacije URBAN-IN smatra da se kampanja “još nije razigrala“ i da nema događaja kojeg su organizovale zajednički dve liste.

crta

On je ocenio da predizborna kampanja ima šanse da ne bude “bratoubilačka, negativna i pljuvačka“.

crta

Biberović je pozvao predstavnike obe ove liste da se ponašaju korektno da promovišu svoje liste i da ne napadaju po svaku cenu suparničku listu, jer je, Bošnjacima i Bošnjakinjama u ovom trenutku preko potrebno jedinstvo“.

crta

Potreban je konsenzus oko najznačajnijih stvari, rekao je Biberović.

crta

Izvor: Tanjug