Arhiva Vesti

16.10.2014.

Žene pripadnice manjinskih grupa izložene diskriminaciji

narandzasta-tanka

U Srbiji su žene iz Romske zajednice diskriminisane i imaju manje prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje i učešće u javnom i političkom životu, istaknuto je u četvrtak u beogradskom Medija centru.

narandzasta-tanka

crta
Na skupu o učešću Romkinja u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine istaknuto je da bi taj Nacionalni savet trebalo da bude aktivan partner u sprovodjenju Dekade Roma kako bi se poboljšao ekonomski položaj zajednice i smanjila stigmatizacija.

crta

Potpredsednica tehničkog Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Sofka Vasiljković istakla je da bi Romkinje koje će biti u Nacionalnom savetu trebalo da „unaprede liderske veštine“.

crta

Prema njenim rečima, članice Saveta su do sada veoma retko diskutovale na sastancima i učestvovale u radu.

crta

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović kazao je da su Romkinje trostruko diskriminisane – zato što su žene, zato što su Romkinje, kao i unutar same zajednice.

crta

On je demantovao da su žene u Savetu bile sputavane i da su podnosile blanko ostavke i dodao da je u njihov rad mnogo zavisio od njihove kreativnosti.

crta

Mihajlović je kazao da su od 35 članava Saveta 12 činile žene i dodao da je na njegovoj listi na predstojećim izborima za nacionalni savet svako treće mesto rezervisano za pripadnice romske zajednice.
crta
Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Majkl Ujehara rekao je danas u Beogradu da se u Srbiji glasovi žena iz manjinskih grupa retko čuju i da su izložene su diskriminaciji.

crta

On je kazao da OEBS podržava romske nevladine organizacije, kao i Vladu Srbije da se poveća inkluzija u društvu, kao i puno učešće žena u političkom životu.

crta

Izbori za članove Nacionalnih saveta raspisani su za 26. oktobar.

crta

Izvor: Beta

crta