Arhiva Vesti

19.09.2014.

Ugljanin: Ili bolji uslovi ili bojkot manjinskih izbora

narandzasta-tanka

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin zatražio je danas da se izbori za savete nacionalnih manjina, zakazani za 26. oktobar, održe po istim principima kao lokalni i republički izbori, a u suprotnom je najavio mogućnost bojkota.

narandzasta-tanka

sulejman-ugljanin

Na današnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za manjinska i ljudska prava i rodnu ravnopravnost, Ugljanin je zatražio da izborne liste koje učestvuju na izborima za nacionalne savete imaju ista prava kao i liste koje se kandiduju na lokalnim i republičkim izborima.

crta

Tražimo da u opštinskim radnim telima i na biračkim mestima manjine kandiduju svoje predstavnike kako bi izbori bili demokratski“, kazao je Ugljanin i dodao da neće učestvovati na nedemokratskim izborima.

crta

Predsednik SDA je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatražio da se tehnički omogući da predstavnici manjina imaju uvid u njihov jedinstveni birački spisak kako bi znali da li su upisani i gde treba da glasaju.

crta

Ugljanin je kazao da se na prošlim izborima za nacionalne savete dešavalo da građani dođu na biračka mesta na kojima su inače glasali, a da se ispostavi da je njihovo biračko mesto 45 kilometara daleko.

crta

Prema njegovim rečima, zbog takvih propusta Srbija bi mogla da ima problema tokom evrointegracija ali i tokom predsedavanja OEBS-om sledeće godine.

narandzasta-crta

sulejman ugljanin foto beta milan obradovic_1386680968_670x0crtacrtacrta
„Kako ćemo bilo kome moći da držimo lekcije o demokratiji“, rekao je Ugljanin za koga se smatra da je mogući nosilac jedne liste na izborima za savete bošnjačke nacionalne manjine.

crta

Prema njegovim rečima, ukoliko nema vremena da se sve ispravi bolje je odložiti izbore.

narandzasta-crta

Predsednik skupštinskog odbora Meho Omerović predložio je da se zahtevi Ugljanina proslede nadležnom ministarstvu i Republičkoj izbornoj komisiji kako bi odbor dobio odgovore o merama koje nameravaju da preduzmu tim povodom.

crta

Članovi odbora su taj predlog usvojili te je ministarstvu i RIK-u dat rok od pet dana da odgovore na zahteve.

crta

 

Izvor: RTV