Arhiva Vesti

25.07.2014.

Udovički: Izbore za savete nacionalnih manjina sprovodiće RIK

crta

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas, povodom izmena Zakona o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, da je glavna promena u tome da za sprovođenje izbora za nacionalne savete više nije odgovorno Ministarstvo, već Republička izborna komisija.

 crta

 

udovicki

crta

“Ona je za to stručnija i pozvanija. Osim toga, uvodi se mogućnost vanrednih izbora za Nacionalne savete kada se dese određene stari koje učine da postojeći savet ne radi kako treba a da kada Nacionalni savet ne radi kako treba ili se ne konstituiše, bolje se precizira mogućnost da se on raspusti, briše iz registra ili kada se održavaju vanredni izbori”, rekla je Udovički uoči načelne rasprave o izmenama zakona u parlamentu.

crta
Izmene zakona se usvajaju po hitnom postupku da bi se omogućiliizbori, dodala je Udovički.

crta
Ona je precizirala da je u stvari reč o, kako je navela, „zatezanju“ aspekata nečega što je zamišljeno i što se u suštini ne menja u odnosu na prošlost, već se samo precizira i smanjuje mogućnost nejasnoća i zloupotreba.

 crta

Predložene izemene su, dodala je Udovički, prošle veoma široku javnu raspravu, sve nacionalne manjine su konsultovane, a i dva skupštinska obora su dala jaku podršku.

crta
– Ne očekujemo nikakva iznenađenja – rekla je ministarka i podvukla da se taj zakon ne bavi pitanjima koje je postavo Ustavni sud u januaru.

crta
Nacionalni saveti nacionalnih manjina su ustavne kategorije kroz koju se ostvaruje kulturna autonomija nacionalnih manjina i tim zakonom se uređuje mogućnost veoma široke definicije nacionalnih manjina, inicijativa i mogućnosti da učestvuju u određivanju i ostvarivanju svojih prava, navela je Udovički.

crta
Ministarka je zaključila da se u prošlosti pokazalo da Zakon nije uvek imao tehnički najsrećnija rešenja upravo zbog širokih nadležnosti i da treba jasnije da se urede postupci i zakonska rešenja kada nešto ne ide kako se očekivalo. Poslanici Skupštine Srbije počeli su načelnu raspravu o tom zakonskom predlogu.

 crta

Izvor: Tanjug

 crta