Arhiva Vesti

23.10.2014.

Sve spremno za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina

narandzasta-tanka

Biračka mesta na izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće otvorena u nedelju, 26. oktobra, od 7.00 do 20.00, a glasaće se na 881 biračkom mestu.

narandzasta-tanka

20141023_101416
Sedmoj u nizu, ujedno i poslednjoj, konferenciji „U susret izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina“, koju organizuje Centar za istraživanje migracija, prisustvovali su predstavnici izbornih lista, Veljko Odalović, zamenik Sekretara Republičke izborne komisije, Nina Fira, savetnica Ministarke državne uprave i lokalne samoprave, Majkl Ujhana, zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji i mnogobrojni predstavnici medija.

crta
Zamenik sekretara Republičke izborne komisije Veljko Odalović izjavio je da je do sada određeno 881 biračko mesto.

crta
„Nakon dobijene saglasnosti OEBS-a da se ovi izbori održe i na Kosovu, odobreno je da se jedno biračko mesto otvori i u Kosovskoj Mitrovici gde je upisano 405 birača, tako da ćemo u toku dana pristupiti i toj poslednjoj pripremi da ljudima koji žive prevenstveno u tom gradu, ali i drugim delovima Kosova omogućimo to pravo“, rekao je Odalović.

crta
Odalović je precizirao da je u biračke spiskove za neposredne izbore do sada upisano 454.596 osoba, a u spiskove za izbore koji će se obaviti putem elektorske skupštine 32.775, dodajući da će u narednim danima biti još korekcija.

crta
Odalović je dodao da je država preuzela punu odgovornost za ove izbore i da je time što je RIK određen da sprovede izbore za nacionalne savete poslala poruku da preuzima ovako osetljiv posao.

crta
Prema njegovim rečima, određeni su koordinatori koji će tokom izbora biti na terenu, a izborni
Proces pratiće oko 400 posmatrača, među kojima su posmatrači iz Evropske komisije, OEBS-a,
kao i predstavnici stranih ambasada. On je izjavio da ukoliko budu dobro organizovani, strani
posmatrači mogu bukvalno da nadgledaju izbore na svakom biračkom mestu.

crta
„Birački materijali su juče distribuirani i biće podeljeni biračkim odborima“, rekao je Odalović, dodajući da je sav izborni materijal preveden na jezike nacionalnih manjima, da su obrasci isti za svih 17 lista, da su birački spiskovi zaključeni i da RIK nije imao razloga da bilo koga favorizuje ili izdvaja.

crta

Odalović je pozvao sve učesnike izbora da poštuju pravila i procedure koje su iste za sve, kako bi Izborni proces prošao bez problema i kako bi se već u ponedeljak, 27. oktobra, izašlo s
Preliminarnim rezultatima.

crta

Nina Fira, savetnica iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu rekla je da će na
izborima u nedelju 17 nacionalnih manjina birati svoje predstavnike neposredno, a tri manjinske zajednice putem elektorske skupštine.

crta

Ona je kazala da se za izbore hrvatske, makedonske i crnogorske manjinske zajednice prijavilo
340 elektora, a da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu potvrdilo 313.
Nina Fira je rekla da je u posebne biračke spiskove za izbore Nacionalnih saveta nacionalnih manjina upisano 457.717 birača što je za oko 30.000 više nego na prošlim izborima što govori o velikoj zainteresovanosti pripadnika manjina za učesće na izborima, ali i odgovornosti nadležnih institucija.

crta
„Očekujem da će pripadnici nacionalnih manjina iskoristiti svoje pravo i izaći na izbore. S
obzirom na broj upisanih u biračke spiskove očekujemo da izlaznost bude velika“, istakla je Nina Fira.

crta
Zamenik direktora Kancelarije za manjinska prava Dragoljub Acković je ukazao da nacionalni saveti imaju sve značajniju ulogu, da Kancelarija sarađuje sa svima i da za sada nema nekih značajnijih primedbi.

crta
On je dodao da je poslednja dva dana primio primedbe da je u nekim sredinama veliki broj Roma upisan u birački spisak, ali ne lično i to kao Egipćani, što nije dobro.

crta

Majkl Ujhana, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, rekao je da ta organizacija podržava proces
integracija nacionalnih manjina u Srbiji, ocenivši da će biti teško naći ravnotežu između
integracije i očuvanja sopstvenog identiteta.

crta

„U pravim demokratijama manjine treba da budu integrisane i da učestvuju u ekonomskom i
političkom životu države“, istakao je Ujhana.

crta
Zamenik šefa Misije OEBS-a rekao je da je ta organizacija pružila podršku vladi i RIK u pripremi izbora za nedelju, 26. oktobra i da će posmatrači OEBS-a biti prisutni na biračkim mestima.
Na izborima u nedelju učestvuje 20 manjina sa 82 izborne liste.

crta

Video snimak čitave konferencije možete pogledati ovde.

crta