Arhiva Vesti

28.10.2014.

Prvi preliminarni rezultati izbora za nacionalne savete manjina

narandzasta-tanka

Republička izborna komisija (RIK)i Republički zavod za statistiku (RZS) objavili su preliminarne rezultate juče održanih izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

narandzasta-tanka

crta

Prema tim rezultatima, na izbore za članove Nacionalnog saveta Albanske nacionalne manjine izašlo je 40,37 odsto od broja birača upisanih u poseban birački spisak. Po podacima RZS, lista „Koalicija za prava Albanaca“ osvojila oko 41 odsto glasova ili šest mandata, „Koalicija ujedinjenih Albanaca“ osvojila je 36,29 odsto glasova i takođe šest mandata, dok je „Demokratska partija“ osvojila je 19,89 odsto glasova i tri mandata.

crta

Na izbore za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine izašlo je 35,67 odsto birača. Lista „Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ osvojila je 53,92 odsto glasova i 19 mandata, dok je lista „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ osvojila 43,26 odsto glasova i 16 mandata.

crta

Na izbore je izašlo i 40,6 odsto Mađara upisanih u posebni birački spisak. Lista „Mađarska sloga“ osvojila je 83,97 odsto glasova i 31 mandat, lista „DVZM – Čonka Aron“ osvojila je 6,42 odsto glasova i dva mandata, dok su po jedan mandat osvojile liste „Za Mađare na drugi način – Fodor Laslo“ i „Mađarska liga – Nova Mađarska Alternativa“.

crta

Na izborima je glasalo oko 28 odsto Roma upisanih u birački spisak. Devet mandata osvojila je lista „Romi za bolju budućnost“ sa 25,42 odsto glasova. Šest mandata osvojila je lista „Romski glas za Evropu“ sa 17,14 odsto glasova. Po četiri mandata osvojili su „Roomi građani i građanke Srbije – Srđan Šajn“ i „Pravda i istina za svakog Roma“. Po tri mandata osvojile su liste „Savez za promene – ljudi po meri čoveka“ i „Naša romska lista – Duško Jovanović“, dok je po jedan mandat osvojile „Asocijacija Roma Srbije“ i „Grupa birača – Romi za
Evropu“.

crta

Od ukupnog broja Ašaklija upisanih u birački spisak, za predstavnike u Nacionalnom savetu glasalo je 33,43 odsto. Lista „Ašaklije, ali zajedno“ osvojila je 38,14 odsto glasova i šest mandata, „Ašaklije za napredak“ osvojila je 33,85 odsto glasova, odnosno pet mandata, „Ašaklije: Idemo dalje“ osvojila je tri mandata i lista „Ašaklije za bolje sutra“ je osvojila jedan mandat.

crta

Oko 66,21 odsto pripadnika bugarske nacionalne manjine sa pravom glasa izašlo je na ove izbore. Najviše glasova 48,45 odsto i 10 mandata osvojila je lista „Vladimir Zaharijev – To smo mi – za boljitak sviju nas gde god da smo“, „Koalicija Bugara u Srbiji“ osvojila je oko 24 odsto glasova i pet mandata, dok je lista „Budućnost u koju verujemo“ osvojila je 21,95 odsto glasova, odnosno četiri mandata.

crta

Za svoje predstavnike glasalo je oko 37,6 odsto upisanih Bunjevaca.„Savez bačkih Bunjevaca“ osvojilo je šest mandata i oko 27 odsto glasova, lista „Bunjevci“ osvojila je 18,79 odsto glasova odnosno četiri mandata, „Bunjevačka stranka“ osvojila je tri mandata, Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ osvojilo je dva mandata, dok su liste „Bunjevačka narodna lista“, „Bunjevačka matica“, „I Bunjevci su građani Srbije“, „Bunjevački kulturni centar“ osvojile po jedan mandat.

crta

Na izbore je izašlo i oko 32 odsto Vlaha koji imaju pravo glasa. Najviše mandata – 18 i 71,5 odsto glasova osvojila je lista „Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe“, dok su liste Udruženje građana „gergina“ Negotin i Pokret vlaškog ujedinjenaja osvojile po dva mandata, a Grupa građana „Zajednica Vlaha Srbije – Dragan Demić“ osvojila je jedan mandat.

crta

Na izborima je pravo glasa iskoristilo i 64,55 odsto upisanih Grka.Najviše je osvojila lista „Grci Srbije“ – devet mandata, a za njih je glasalo 58,31 odsto birača. Tri mandata osvojila je lista „Sa Ga Po – Srpsko Grčko Prijateljstvo“, dok su po jedan glas osvojile liste „I Grci su građani Srbije“, „Kalimera Srbijo – Grci i potomci“ i „Zajednica Grka Srbije Elefterios Venizelos“.

crta

Svoj nacionalni savet biralo je i 18,81 odsto upisanih Egipćana. Po šest mandata osvojile su liste „Zajedno za bolje sutra“ i „Za još bolju budućnost“ sa 40,65 odnosno 36,18 odsto glasova, dok je lista „Da se znamo“ osvojila 17,48 odsto glasova i tri mandata.

crta

Za svoje prtedstavnike glasalo je i 47,89 Nemaca sa pravom glasa. Najviše glasova (47,43 odsto) dobila je lista „‘Gerhard’ podunavske Švabe“ što znači da će u savetu imati osam mandata. Po tri mandata osvojile su liste „Podunavski Nemci Vojvodine“ i „Nemačka lista Rudolf Vajs“ sa 22,5 i 17,6 odsto glasova. Jedan mandat osvojila je lista „Podunavske Nemice“.

crta

Oko 41,5 odsto Rumuna upisanih u poseban birački spisak je glasalo za svoje predstavnike u savetu. Za „Ujedinjenu listu“ koja je osvojila 10 mandata, glasalo je 40 odsto onih koji su izašli na izbore. Pet mandata osvojila je „Zajednica Rumuna“ sa 21,37 odsto glasova. Tri mandata osvojila je lista „Rumuni za nacionalno pomirenej“ sa 13 odsto glasova, dok su liste „Inicijativa Rumuna iz Srbije“ i „Nezavisni Rumuni Srbije“ osvojile po dva mandata, a jedan mandat je osvojila lista „Ujedinjeni Rumuni“.

crta

Pravo glasa na ovim izborima iskoristilo je i oko 40 odsto upisanih Rusina. Lista „Zajedno za Rusine – Slavko Rac“ dobila je 24,3 odsto glasova i pet mandata, „Rusinska liga“ osvojila je 21 odsto i četiri mandata. Po tri mandata osvojile su liste „Za Ruski Krstur – Željko Kovač“ i „Ja Rusin“, dva mandata osvojila je lista „Rusinska inicijativa“, dok su po jedan mandat osvojile „Rusinska omladina“ i „Mladi za budućnost“.

crta

Na izbore je izašao i 31 odsto upisanih birača slovačke nacionalne manjine. Lista „Slovački identitet“ osvojila je 10 mandata, devet je osvojila lista „Slovaci napred“, šest mandata pripala su listi „Matica Slovačka u Srbiji – za slovački identitet“, tri mandata osvojila je „Liga Slovaka Vojvodine“ i jedan „Slovačka stranka“.

crta

Oko 41 odsto Slovenaca je iskoristilo pravo glasa. Lista „Slovenci zajedno“ osvojila je 56,1 odsto glasova i devet mandata, dok je lista „Svi zajedno Zoran Jovičić“ osvojila 43,34 odsto glasova i šest mandata.

crta

Za Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine glasalo je oko 44 odsto Ukrajinaca sa pravom glasa. Lista „Senjuk“ osvojila je 38,92 odsto glasova i šest mandata, „Ukrajinci zajedno“ osvojila je 25,6 odsto glasova i četiri mandata, tri mandata osvojila je lista „Kalina“ i po jedna mandat su osvojile liste „Grupa birača ‘Pravda’ “ i „Ukrajinska lista ‘Kobzar’ „.

crta

Oko 51 odsto upisanih Čeha biralo je svoje predstavnike. Lista „Česi zajedno“ osvojila je 66,67 odsto glasova i 10 mandata, dok je lista „Česi Srbije“ osvojila pet mandata sa 36,36 odsto glasova.

crta

Izvor: Beta

crta