Arhiva Vesti

04.10.2014.

Predstavljena Platforma Romske ženske mreže povodom izbora za Nacionalni savet romske nacionalne manjine 2014.

narandzasta-tanka

Prema Popisu Republike Srbije iz 2011. godine, ukupno romske populacije na teritoriji Srbije ima 147.604 od kojih 52% čine žene, uz postojanje tvrdnji romskih organizacija, aktivista i aktivistkinja da ih ima mnogo više od zvaničnih podataka. Prema postojećim istraživanjima i analizama, Romkinje predstavljaju jednu od najugroženijih društvenih grupa koje se svakodnevno suočavaju sa svim oblicima diskriminacije: u obrazovanju, ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, pri zapošljavanju i učešću u javnom i političkom životu. Imajući u vidu specifičan položaj Romkinja u zajednici usled patrijahalnih normi i običaja, ali i izraženom rasizmu u Srbiji, Romkinje su i dalje izložene nasilju u porodici i višestrukoj diskriminaciji u društvu.

narandzasta-tanka

crta

Podaci koje su prikupile organizacije članice Romske ženske mreže, i objavile ih Komitetu Ujedinjenih nacija za praćenje sprovođenja Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije (CEDAW Komitet) 2007. i 20013. godine u izveštajima iz senke o položaju Romkinja u Srbiji, govore da:

crta

– Životni uslovi Roma i Romkinja u Srbiji su ekstremno neadekvatni, što je rezultat siromaštva i uslova stanovanja koji su ispod standarda.

crta

– Mnoge Romkinje u Srbiji neposeduju lična dokumenta. Ovo je naročito slučaj sa izbeglicama, interno raseljenim licima i povratnicama iz zemalja Zapadne Evrope, što predstavlja veliku prepreku za ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava.

crta
– Među izabranim funkcionerima u Srbiji nema Romkinja.

crta
– Zakonska rešenja i strategije koje su do sada usvojene od strane Vlade Republike Srbije, sa ciljem da se poboljša socio-ekonomski položaj Roma nisu se pokazale adekvatne za Romkinje i često im nedostaje rodna perspektiva koja bi uzila u obzir specifičnu situaciju i potrebe Romkinja.

crta
– Nasilje nad Romkinjama je sistemsko i rasprostranjeno, a događa se i u okviru romske zajednice i izvan nje.

crta

Kompletnu Platformu Romske ženske mreže možete preuzeti ovde.

crta