Arhiva Vesti

18.07.2014.

Predsednik RIK-a podneo ostavku

crta

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević podneo je ostavku na tu funkciju i ona je predata u Skupštinu Srbije. Inače, Glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS) odlučio je ranije da nijedan član stranke ne može da ima dve plaćene funkcije. Oni koji trenutno obavljaju dve plaćene funkcije dužni su da do 15. septembra podnesu ostavke na jednu od njih.

crta

djurdjevic

crta

Đurđević će, pošto je podneo ostavku na mesto predsednika RIK, ostati direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

crta

Svi koji trenutno obavljaju dve plaćene funkcije dužni su da do 15. septembra podnesu ostavke na jednu od njih, što će kontrolisati Izvršni odbor stranke.

crta

Ostavku na funkciju predsednika Republičke izborne komsije Dejana Ðurđevića konstatuje Skupština Srbije, a zatim bi na istoj sednici trebalo da izabere novog prvog čoveka te komisije, na predlog poslaničke grupe Srpske napredne stranke, kao najveće stranke u vladajućoj koaliciji.

crta

Ðurđević, koji je podneo ostavku na funkciju predsednika RIK, rekao je Tanjugu da očekuje da parlament do 1. septembra konstatuje njegovu ostavku i izabere novog predsednika RIK, na predlog SNS. On je dodao da procedura predviđena Zakonom o izboru narodnih poslanika predviđa da skupština konstatuje ostavku i izabere novog presednika i da se do sada, iako Zakon to omogućava, u praksi nije vodila debata o izboru predsednika RIK. On je objasnio da predstavnici poslaničkih grupa naprave dogovor, po Zakonu svaka poslanička grupa srazmerno svojoj snazi predlaže kandidate za predsednika, zamenika predsednika, člana i zamenika člana RIK i da je shodno tome SNS, kao najvećoj poslaničkoj grupi , pripalo mesto predsednika, a DS kao najvećoj opozicionoj stranci mesto zamenika predsednika Komisije.

crta

Ðurđević je dodao da očekuje da se do 1. setpembra konstatuje njegova ostavka i izabere novi predsednik RIK. Njegova ostavka je predata u Skupštinu Srbije. Glavni odbor SNS odlučio je u utorak da nijedan član stranke ne može da ima dve plaćene funkcije. Oni koji trenutno obavljaju dve plaćene funkcije dužni su da do 15. septembra podnesu ostavke na jednu od njih, što će kontrolisati Izvršni odbor stranke.

crta

Ðurđević će, pošto je podneo ostavku na mesto predsednika RIK, ostati direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

crta

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, RIK u stalnom sastavu ima predsednika i 16 članova koje imenuje Skupština Srbije na predlog poslaničkih grupa. RIK ima i prošireni sastav, sekretara, i jednog član koji dolazi iz Republičkog zavoda za statistiku, koji učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja.

crta

Svi članovi RIK i njihovi zamenici moraju biti diplomirani pravnici, a Komisija se, pored ostalog, stara o zakonitom sprovođenju zakona, organizuje tehničku pripremu za izbore, prati primenu i daje objašnjenja u vezi sa primenom Zakona o izboru narodnih poslanika, utvrđuje jedinstvene standarde za izborni materijal… Pored sprovođenja republičkih parlamentarnih i predsedničkih izbora, RIK će ubuduće sprovoditi i izbore za članove nacionalnog saveta nacionalnih manjina koji su zakazani za 26. oktobar.

crta

Izmenama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, usvojenim u maju ove godine, predviđeno je da vrhovni organ za sprovođenje tih izbora bude RIK, dok će izbore putem elektorske skupštine sprovoditi odbor od tri člana koje imenuje ta Komisija.

 crta