Arhiva Vesti

18.08.2014.

Potpredsednica Vlade sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

crta

Potpredsednica Vlade i Ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički je 5. avgusta u zgradi Vlade Srbije održala sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji. Sastanku su prisustvovali državni sekretar MDULS mr Ivan Bošnjak, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za lјudska i manjinska prava Republike Srbije i zamenik sekretara Republičke izborne komisije Velјko Odalović.

crta

Pozdravlјajući učesnike sastanka, potpredsednica Udovički je izjavila da je plan MDULS da se odluka o raspisivanju izbora donese 20. avgusta 2014, kako bi neposredni izbori bili održani u nedelјu 26. oktobra 2014.

crta

„Pozivam sve pripadnike nacionalnih manjina da se u što većem broju upišu u Poseban birački spisak do 18. avgusta kada privremeno zatvaramo PBS radi donošenja odluke koja nacionalna manjina stiče pravo na izbor svog nacionalnog saveta neposredno, odnosno putem elektorske skupštine. Nakon 18. avgusta ta odluka se neće menjati, iako će PBS ostati otvoren za upis novih birača.“, izjavila je Udovički, naglasivši da bi i oni birači koji su se do sada upisali u PBS, još jednom trebalo da provere da li se nalaze na spisku.

crta
Državni sekretar Bošnjak je ovom prilikom najavio sastanak nakon izbora sa novoizabranim predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina, na kom bi se diskutovalo i o planu rada u naredne 4 godine.

crta

Naglasivši značaj predstojećih izbora NSNM i iskoristivši priliku da još jednom pozove pripadnike manjina da se upišu u PBS, direktorka Kancelarije Suzana Paunović je izjavila da su izbori prava prilika da se testira model izbora koji je zajednički definisan u okviru radne grupe koja je radila na izradi Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

crta

Velјko Odalović ispred RIK, koja od ove godine po prvi put organizuje i sprovodi izbore NSNM, je izjavio da država u punom kapacitetu brine o procesu rukovođenja izbora, kako bi sa zakonske strane sve bilo u redu, a čitav proces transparentan.

 crta