Arhiva Vesti

08.10.2014.

Okrugli sto u Novom Sadu festival tolerancije i otvorenog dijaloga

narandzasta-tanka

U Medija centru u Novom Sadu, 07. Oktobra, 2014., održan je sedmi po redu Okrugli sto pod nazivom „U susret izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina“. Okrugli sto u Novom Sadu je bio specifičan po tome što su mnogobrojni mediji na jezicima nacionalnih manjina pokazali veliko interesovanje za informacijama o izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

narandzasta-tanka

novsad2

crta

Na žalost, u poslednjem trenutku svoje učešće je otkazao zamenik generalnog sekretara Republičke izborne komisije, Veljko Odalović. Izostanak visokog funkcionera RIK-a, svakako je uskratio prisutne za mnoge konkretne informacije i tumačenja Uputstva, pravila i procedura, ali nikako nije sprečilo mnogobrojne predstavnike izbornih lista, medija i nacionalnih manjina da postavljaju pitanja i pokreću interesantne teme.

crta

Predstavnici Centra za istraživanje migracija, Iva Petrović i Sveta Matić su na početku podelili iskustva sa prethodnih okruglih stolova naglašivši da se na nekoliko okruglih stolova u unutrašnjosti Srbije moglo čuti da je Vojvodina daleko naprednija po pitanju zaštite manjinskih prava od ostatka Srbije. Predstavnici nacionalnih manjina iz Vojvodine su sa osmehom primili tu vest, objašnjavajući da su zakoni koji se odnose na nacionalne manjine isti na čitavoj teritoriji Srbije, ali da administracija u Vojvodini više pažnje posvećuje primeni tih zakona i da u tom smislu ostvarivanje tih prava verovatno jeste bolje nego u nekim opštinama u centralnoj Srbiji.

crta

Pored već učestalih pitanja vezanih za procedure za sprovođenje samih izbora, u Novom Sadu se tokom rasprave napravio poseban osvrt na činjenicu da određene nacionalne manjine čija brojnost nije velika imaju problem da uopšte znaju ko su i gde su im birači jer nemaju pravo detaljnog uvida u poseban birački spisak niti imaju pravo korišćenja podataka iz posebnog biračkog spiska kako bi kontaktirali svoje birače.

crta

Predstavnici aškalijske nacionalne manjine su iskoristili skup da bi predstavili problema svoje zajednice i da bi iskazali skepticizam vezan za fer i poštene izbore za Nacionalni savet aškalijske manjine.

crta

Predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine Miodrag De Deo Mihajlović je upozorio na zloupotrebe od strane državnog vrha koji se uključio aktivno u kampanju jedne liste za izbore za nacionalni savet nemačke nacionalne manjine.
Predstavnici slovačke televizije iz Kovačice su pokazali veliku zabrinutost opstanak medija na jezicima nacionalnih manjina koji su na žestokom udaru finansijske krize ostavljeni bez podrške države.

crta

Predstavnik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Mirko Bajić, govorio je o ličnim iskustvima u izbornom procesu i upoznao je prisutne da su evidentna kršenja propisa i procedura u trenutnoj fazi vođenja kampanja, ali da ne očekuje bilo kakve reakcije države.

crta

Posebno aktivni u raspravi su bili predstavnici Vojvođanskog kluba i Centra za regionalizam koji su pružili podršku ovakvom obliku komunikacije o temama od značaja za nacionalne manjine i koji su izrazili spremnost da u budućnosti još intenzivnije sarađujemo na unapređenju sistema nacionalnih saveta i poboljšanju položaja nacionalnih manjina uopšte.

crta

narandzasta-tankanarandzasta-tankanarandzasta-tankanarandzasta-tanka