Arhiva Vesti

27.09.2014.

Okrugli sto u Novom Pazaru dinamičan i produktivan

narandzasta-tanka

Peti u nizu okrugli sto pod nazivom „U susret izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina“, koje organizuje  Centar za istraživanja migracija uz podršku misije OEBS u Srbiji, organizovan je u petak 26. septembra 2014. u Novom Pazaru.

narandzasta-tanka

20140926_142642

crta

Skupu su prisustvovalimr Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu,  i mnogobrojni ugledni pripadnici bošnjačke nacionalne manjine, uključujući predstavnike nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjne – Bošnjačkog nacionalnog vijeća, vodećih bošnjačkih političkih partija, nevladinih organizacija, lokalne samouprave, medija, predstavnika OEBS-a i Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

crta

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru,na okruglom stolu je pokrenut niz pitanja i predstavljena su mnogobrojna viđenja trenutne situacije i izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, ali je ukazanoi na moguća rešenja i moguću perspektivu nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine.

crta

Nakon uvodnih reči organizatora skupa i državnog sekretara Bošnjaka, narodni poslanik Enis Imamović je precizno i detaljno predstavio kritički stav po pitanju izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina kao i po pitanju izbora za nacionalne saveta. Kao jedan od ključnih argumenataprotiv ovakvog zakona, Imamović je naveo činjenicu da u Narodnoj skupštini ni jedan amandman koji su podneli predstavnici nacionalnih manjina nije usvojen, te je dodao da su izmene i dopune Zakona iz maja meseca ove godine zapravo bile nametanje volje većine manjini.

crta

narandzasta-crta

imamoviccrta„Imali smo probleme na prošlim izborima, a problemi su mogući i na predstojećim izborima. Predstavnici izbornih lista su faktički onemogućeni da učestvuju u kontroli izbora jer nije predviđeno da birački odbor ima članove iz proširenog sastava. Pored toga, promocija izbornih lista nije moguća jer nisu predviđena nikakva sredstva za to. Izgleda mi kao da još uvek ne postoji volja da se izbori sprovedu na demokratski način,“ dodao je Enis Imamović.narandzasta-crta

crta

Imamović je i podsetio na sastanak koji se održao prošle nedelje u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na kom su poslanici partija nacionalnih manjina razgovarali sa državnim sekretarom, Ivanom Bošnjakom i zamenikom sekretara Republičke izborne komisije, Veljkom Odalovićem. On je istakao da je stekao utisak da je državni sekretar bio veoma ozbiljan i da je veoma odgovorno pristupio predlozima predstavnika nacionalnih manjina, ali da još uvek nije zvanično najavljeno da li će zaista i doći do određenih promena, pa čak i do eventualnog pomeranja termina održavanja izbora dok se ne ispune zahtevani uslovi.

crta

Imamović je naveo da poseban problem predstavlja to što Republički savet za nacionalne manjine još uvek nije konstituisan, a predvidjeno je da predstavnici države i nacionalnih saveta nacionalnih manjina upravo u okviru ovog tela institucionalno rešavaju nagomilana sporna pitanja, koja sada dovode u pitanje i izborni proces u celini.

crta

Učesnici skupa su skrenuli pažnju državnom sekretaru na niz slučajeva neregularnosti na poslednjim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, a kao posebno otežavajuću okolnost za birače naveli su primere biračkih mesta udaljenih nekoliko desetina kilometara od birača.

crta

Državni sekretar mr Ivan Bošnjak je sa velikim interesovanjem učestvovao u diskusiji pokušavši da pruži pojašnjenja i ukaže na moguće razloge koji su doveli do situacije koja je uzrokovala neprijatnosti ili nezadovoljstvo pojedinih učesnika. On je podsetio je ovo prvi put Republička izborna komisija, koja ima puni kredibilitet i legitimitet, kao i veliko profesionalno iskustvo, organizuje izbore za nacionalne savete i da bi to trebalo da bude garancija da će izbori biti u potpunosti demokratski, fer i pošteni.

crta

narandzasta-crta

crta

Ivan-Bosnjak (1)„Želeo bih da posetim da je Uredbom Vlade u potpunosti realizovano finansiranje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine u iznosu od 20 miliona dinara. Pored toga, podsećam da su izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina donete u maju mesecu i da je to bila prva odluka novog saziva Narodne skupštine kako bi se ispoštovali zakonski rokovi i kako ni jednoj nacionalnoj manjini ne bi bilo ugroženo pravo na nacionalni savet,“  izjavio je mr Ivan Bošnjak, objašnjavajući da su kratak vremenski rok i specifične okolnosti u kojima Vlada deluje uslovile određen način realizacije procesa izbora. Bošnjak je dodao da alternativa u ovom trenutku ne postoji već će postojati nakon izbora kada će svaka nacionalna manjina putem nacionalnog saveta moći da utiče na budući zakon i buduće izbore koji bi svakako trebalo da budu bolji od prethodnih.

crta

narandzasta-crta

crta

Predsednica Centra za istraživanja migracija, Biljana Jović, istakla je da izostanak koordinacije među zainteresovanim stranama koje se bave izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina povremeno obesmišljava veliki napor koji se ulaže u unapredjenje ovog procesa i neopravdano i nepotrebno diže tenzije.

crta

„Verujem da dolazak i učešćedržavnog sekretara Bošnjaka na ovom skupu u Novom Pazaru demantuje tvrdnje da državni organi ignorišu ovakve skupove i interese nacionalnih manjina. Smatram da je pokazana dobra volja da se krene u rešavanje nagomilanih problema iz prošlosti koji izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina čine izuzetno složenim u ovom trenutku,“ dodala je ona.

crta

* intervju sa narodnim poslanikom Enisom Imamovićem možete pročitati u biltenu Minority News 12