Arhiva Vesti

09.10.2014.

Održan okrugli sto ”Nacionalni saveti pre i posle izbora”

narandzasta-tanka

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije, Vitomir Mihajlović, učestvovao je u radu okruglog stola, na temu ”Nacionalni saveti pre i posle izbora”, koji je održan u utorak, 07. oktobra 2014. godine, u Kući ljudskih prava, u organizaciji Beogradskog centra za ljudska prava i Urban Ina.

narandzasta-tanka

crta
Cilj ovog okruglog stola, bio je uspostavljanje konstruktivnog dijaloga između nacionalnih saveta nacionalnih manjina, državnih organa i organizacija civilnog društva o ulozi, značaju i izazovima nacionalnih saveta u ostvarivanju prava nacinalnih manjina na samouptravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma.

crta
O analizi rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina u prethodne četiri godine, govorili su: Aleksandar Popov- iz Centra za regionalizam, Esad Džudžo- iz Bošnjačkog nacionalnog saveta i prof. Vitomir Mihajlović- predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

crta
Goran Bašić iz Centra za istraživanje enticiteta, dao je pravni okvir za delovanje nacionalnih manjina u novom mandatu i govorio o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

crta
Aida Ćorović iz nevladine organizacije Urban In, govorila je o ulozi nevladinih organizacija u zaštiti prava nacionalnih manjina, kao i o saradnji nevladinih organizacija i nacionalnih saveta.
U diskusiji su učestvovali i Vlada Đurić- iz Instituta za uporedno pravo, Robert Sepi- pomoćnik zaštitnika građana, Violeta Ćorić, Elvira Kovač i drugi.

crta

Izvor: www.gradskiportal018.rs