Arhiva Vesti

24.09.2014.

Odalović: Zakon ne predviđa prošireni sastav biračkih odbora

narandzasta-tanka

Sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović izjavio je danas da Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ne predviđa mogućnost proširenog sastava biračkih odbora na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina raspisanih za 26. oktobar i da RIK nema mandat da menja zakon.

narandzasta-tanka

odalovic1

crta

Odalović je na sednici RIK, govoreći o zahtevu poslaničke grupe SDA Sandžaka -PDD za izmenu izbornih akata za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, gde se traži da svaka izborna lista ima svog predstavnika na biračkom mestu, kao što je to slučaj na izborima za parlament, rekao da RIK sprovodi zakon, ali da ne može da ga menja.

crta

Sekretar Komisije je obavestio članove RIK da je na dva odvojena sastanka razgovarao sa predstavnicima albanske i bošnjačke nacionalne manjine, odnosno sa poslanicima tih stranaka i da im je preneo da razume njihove probleme.

crta

Zamenik predsednika RIK Ivan Švebek takođe je podvukao da Komisija nije u mogućnosti da menja zakon, već samo da ga sprovodi.

crta

To je bio i odgovor skupštinskom Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova na dopis koji je upućen RIK, koji je isti zahtev uputio i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

crta

Izvor: RTV

crta