Arhiva Vesti

07.11.2014.

Konferencija: Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće

 

U petak, 07. Novembra u beogradskom Medija centru održana je Konferencija za novinare na temu: „Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće“.

 

crta

Prisutnima su se obratili ispred Fondacije, Jadranka Jelinčić, Aida Ćorović, kao predstavnica Regionalnog foruma, Zibija Šarenkapić Dervišhalitović, predstavnica Kulturnog centra „DamaD“, Semiha Kačar iz Sandžačkog odbora za  zaštitu ljudskih prava i sloboda, Sead Biberović iz organizacije Urban In i Đorđe Vuković, predstavnik CeSiD-a.

crta

U uvodnom obraćanju, Jadranka Jelinčić je istakla značaj formiranja nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine i podsetila da su podnete krivične prijave kojima je jedna od strana koja je učestvovala na izborima izrazila nezadovoljstvo primenom izborne procedure. Ona je istakla da je veoma bitno da država odnosno nadležno tužilaštvo što pre ispita navode iz prijave kako bi se sve sumnje otklonile što pre i kako bi se pristupilo formiranju nacionalnog saveta jer brisanje saveta iz registra bi predstavljalo veliki gubitak za sve pripadnike bošnjaka u Srbiji.

crta

Aida Ćorović je istakla da je pojam „dijalog“ gotovo izbačen iz vokabulara i sa političke scene što se posebno vidi u manjem prostoru nego što se primeti na nacionalnom nivou. Ona je istakla da su postojale inicijative još 2010. godine, koje su uz podršku Centra za inkluzivno upravljanje iz Sjedinjenih Američkih Država, pokušale da poprave situaciju na polju ostvarivanja prava nacionalnih manjina. Ona je ocenila da šteta koja nastaje ima za uzrok nedelovanje države, sa jedne strane, i nedostatak dijaloga, sa druge strane. Aida Ćorović je na kraju istakla da učesnici procesa formiranja saveta imaju istorijsku odgovornost koje trebaju da budu svesni.

crta

Đorđe Vuković iz Centra za slobodne izbore i demokratiju je pružio niz konkretnih informacija i zapažanja koje su posmatrači uočili na terenu, naglašavajući da je organizacija pratila samo proces izbora tokom izbornog dana, a da nije posmatrala predizbornu kampanju, kao ni finansijske tokove vezane za finansiranje predizborne kampanje.

crta

On je informisao da je u Poseban birački spisak bošnjačke nacionalne manjine upisano 99.259 birača, a da je glasalo 35.638 birača. Zatim je obavestio da prema rezultatima koje je prikupio Cesid najviše glasova je osvojila lista „Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”,  i to 19.304 odnosno 19 mandata, dok je lista „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” osvojila 16.044 odnosno 16 mandata.

crta

Vuković je ocenio čitav proces relativno uspešnim i bez većih kršenja izbornih procedura, a da je i u slučajevima i gde je došlo do grubog kršenja izbornih pravila reagovano, te su na tim mestima izbori ponovljeni. Vuković je objasnio da je problem pri organizaciji svih izbora u državi, nepostojanje profesionalne izborne administracije koja bi bila efikasna i koja bi dobro poznavala izborne procedure i propise.

crta

Zibija Šarenkapić Dervišhalitović iz Kulturnog centra „DamaD“ pružila je objašnjenje zbog čega je izlaznost 2014. znatno manja od izlaznosti 2010. Ona je podsetila da se na izborima 2010. godine pojavila nova politička snaga koja je privukla veliki broj Bošnjaka i pozvala ih na glasanje, ali je u međuvremenu ta politička snaga dala mnogo atugolova te više nema toliku moć što se i ogleda u izlaznosti birača. Šarenkapić Dervišhalitović je istakla da je pored svega značajno što su učesnici na izborima potpisali Sporazum kojim su se obavezali da će prihvatiti izborne rezultate čime su pokazali da određena kultura dijaloga ipak postoji. Značaj sporazuma ne prestaje okončavanjem izbora već se proteže i na period formiranja i delovanja nacionalnog saveta.

crta

Saliha Kačar iz Sandžačkog odbora za  zaštitu ljudskih prava i sloboda je informisala o nalazima iz nadgledanja lokalnih i regionalnih medija tokom predizborne kampanje. Ona je istakla da mediji u najvećoj meri nisu poštovali principe nepristrasnosti i objektivnosti te je iz tog razloga upućeno 3 prigovora Republičkoj radiodifuznoj agenciji. Ona je istakla da je došlo i do grube zloupotrebe i samog Boga na koga su se pojedini kandidati pozivali ubeđujući građane da za njih glasaju.

crta

Sead Biberović iz organizacije Urban In je predstavio nalaze iz projekta koji je organizacija sprovodila na terenu tokom izbora za nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine. On je istakao da je organizacija imala 17 mladih posmatrača i mobilne timove tokom dana izbora, ali da su pored toga posmatrali i predizbornu kampanju sa fokusom na mlade i njihov doživljaj izbora.

crta

Biberović je istakao da je uočeno niz zloupotreba, a najdrastičnija je mešanje Islamske zajednice u izborni proces i favorizovanje određene političke grupacije. Kao primer je naveo davanje vozila zajednice za prevoz određenih birača, što je bio najčeši slučaj.

crta

Učesnici su se na kraju složili sa zaključkom da politički akteri, učesnici na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, trebaju da pokažu odgovornost i da zajednički učestvuju u formiranju i radu saveta jer je to od interesa za sve Bošnjake.

crta