Arhiva Vesti

29.09.2014.

Kampanja Izađi i glasaj, amen sijam but Roma

narandzasta-tanka

Povodom izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji i upisa u poseban birački spisak, Stalna konferencija romskih udruženja građana – Liga Roma saopštila je da je u saradnji sa Medija centrom i civilnim organizacijama pokrenula Mesec dana kampanje pod nazivom “Izađi i glasaj, amen sijam but Roma”. Cilj kampanje je upisivanje Roma u poseban birački spisak i ostvarenje što veće izlaznosti glasača na izbore za Nacionalni savet romske nacionalne manjine, koji se održavaju 26. oktobra 2014. godine.

narandzasta-tanka

Kako je saopšteno, tokom meseca kampanje Liga Roma, kao prva nevladina organizacija koja će pratiti izbore u cilju njihove demokratizacije, sprovešće aktivnosti koje obuhvataju dve konferencije za novinare, praćenje programa izbornih lista i procesa izbora po biračkim mestima, komunikaciju sa romskom populacijom putem promotivnog materijala, svakodnevno informisanje javnosti o aktuelnostima preko internet prezentacije i profila na društvenim mrežama.

crta

“Romi su najugroženija etnička zajednica u Srbiji i zbog toga je važno da se njihova zajednica potpuno uključi u demokratske i direktne izbore za svoj nacionalni savet, koji je najvažniji partner u državi za unapređivanje položaja Roma u oblasti obrazovanja, kulture, infomisanja i službene upotrebe jezika, ali i sve druge aktivnosti vezane za unapređenje ciljeva Dekade za inkluziju Roma. Značaj izbora za Nacionalni savet romske nacionalne manjine ogleda se u stvaranju preduslova za efikasno rešavanje problema sa kojima se suočava romska nacionalna manjina, kao i u njenoj integraciji u društveni, ekonomski, socijalni, politički i kulturni život Srbije”, ističe se u saopštenju dostavljenom redakciji Radio Odžaka.

crta

Stalna konferencija romskih udruženja građana – Liga Roma poziva civilni sektor, međunarodne organizacije i državne institucije da uzmu učešće u kampanji “Izađi i glasaj, amen sijam but Roma” i time doprinesu uspehu izbornog procesa.

crta

Izvor: Radio Odžaci