Arhiva Vesti

12.10.2014.

Imamo i dominantno žensku listu, 180 profesora, 24 novinara, 9 sveštenika…

narandzasta-tanka

Neposredni izbori će se održati za svih 17 nacionalnih saveta koji su ispunili uslove.
Republička izborna komisija do sada je odobrila 75 izbornih lista za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina. Za 357 mesta u nacionlanim savetima nacionalnih manjina boriće se 1405 kandidata. Najviše proglašenih izbornih lista, čak 9, je za izbore za Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine dok je za Nacionalni savet slovenačke manjine prijavljeno svega 2 izborne liste.

narandzasta-tanka

Interesantno je da među kandidatima ima 180 različitih profesora od čega je 24 profesora razredne nastave, 90 radnika među kojima je 12 zemljoradnika, 88 penzionera, 35 pravnika, 26 studenata, 25 domaćica, 24 novinara , 11 lekara, 9 sveštenika i 8 advokata.

crta
Kao posebnost sa kojom se susrećemo prvi put, na izborima za Nacionalni savet nemačke nacionalne manjine imamo po prvi put „žensku listu“ po nazivom „Podunavske Nemice – Donauschwabinen“, na kojoj se nalazi više ženskih nego muških kandidata.

crta
Najmlađi kandidat na izborima je Besim Ajrа 1996. učenik iz Zemun Polja sa liste „Za još bolju budućnost“ za izbore za Nacionalni savet egipatske nacionalne manjine.
Najstariji kandidat je slikar Pavle Blesić iz Sombora koji ima punih 90 godina i koji se nalazi na listi „Bunjevačko kolo“ koja učestvuje na izborima za Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine.

crta

Najduži naziv liste je „VladImIr ZaharIjev – To smo mi – od srca, za boljItaK sviju nas gde god da smo“, dok je najkraći naziv liste „Ja Rusin“.