Arhiva Vesti

26.08.2014.

I zvanično raspisani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina

narandzasta-tanka

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički raspisala je izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti održani 26. oktobra. Pripadnici 17 nacionalnih manjina koji žive u Srbiji biraće svoje savete neposrednim putem, dok na izbore neće izaći ruska i turska manjina. Goranci su se ranije izjasnili da se ne smatraju nacionalnom manjinom

narandzasta-tanka

 

Kori-Udovicki-1

crta

Udovički je rekla da će savete, putem elektorske skupštine, birati Poljaci, Crnogorci, Makedonci i Hrvati.

crta

Uslove za neposredne izbore zadovoljava 17 nacionalnih manjina, dok na elektorske izbore idu četiri nacionalne manjine – poljska, makedonska, crnogorska i hrvatska“, rekla je Udovički izrazivši zadovoljstvo zato što se, kako je rekla, dovoljan broj Roma upisao u poseban birački spisak pa će nacionalni savet ta manjina birati na neposrednim izborima. narandzasta-crta

Veliko nam je zadovoljstvo, a zbog toga smo pomerali do zadnjeg časa zaključivanje biračkih spiskova, da je romska nacionalna manjina uspela da zadovolji uslov da ima više od 40 odsto upisanih birača u odnosu na broj građana koji su se izjasnili kao Romi u poslednjem popisu„, rekla je Udovički. U poseban birački spisak je, dodala je, upisano 59.051 Rom. Govoreći o bošnjačkoj nacionalnoj manjini, potpredsednica vlade je rekla da nacionalni saveti treba da predstavljaju nacionalnu manjinu, odnosno da se različite struje i gledišta moraju uskladiti u okviru saveta nacionalnih manjina i njihovih predstavnika.

narandzasta-crta

Nadam se i verujem da će ovog puta bošnjačka nacionalna manjina prevazići razlike u svojim pristupima i da je ovaj zakonski proces omogućio da se bilo kakve razlike koje mogu da proizađu posle izbora reše„, rekla je Udovički. Nacionalni saveti nacionalnih manjina su, ukazala je, ustavna kategorija preko kojih nacionalne manjine mogu da realizuju svoje ustavno pravo na kulturnu samoupravu, a to se odnosi na kulturu, informisanje, upotrebu jezika i obrazovanje. Navodeći da su nacionalni saveti, njihov izbor i delokruzi uređeni Zakonom o nacionalnim savetima, ona je podsetila da je Ustavni sud krajem prošle godine odredio da taj zakon ima nekih neustavnih aspekata, te da su oni odmah stavljeni van snage.

crta

Taj zakon ćemo morati da stavimo na sto. Planiramo da to radimo kada izbori prođu i formiraju se i konstituišu novi saveti kako bi sa njima videli koji je najbolji način da pristupimo rešavanju otvorenih pitanja„, rekla je Udovički. Najvažnijim smatra da će izbori 26. oktobra biti održani na, kako je rekla, mnogo uređeniji način. Udovički je objasnila da izbore sprovodi Republička izborna komisija koja je za to najkompetetnija.

crta

Za prošle izbore, podsetila je, bila je formirana posebna komisija pa je, kako kaže, ostalo puno nedorečenosti u izbornom procesu koje su se odrazile i na način na koji su nacionalni saveti funkcionisali. Poseban birački spisak privremeno je zatvoren u subotu u ponoć, kada se na osnovu broja upisanih odlučivalo da li će manjine birati svoje savete na neposrednim izborima ili putem elektorske skupštine.

crta

Da bi neka nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, u posebnom biračkom spisku mora da ima najmanje 40 odsto upisanih od ukupnog broja građana koji su se izjasnili kao njeni pripadnici na popisu stanovništva 2011. godine. Nakon raspisvanja izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina posebni birački spiskovi ponovo će biti otvoreni za upisivanje za one koji to nisu učinili, a biće zaključeni 72 sata uoči održavanja izbora.

crta