Arhiva Vesti

26.09.2014.

Državni sekretar Bošnjak posetio Bujanovac

narandzasta-tanka

U organizaciji Centra za istraživanja migracija i uz podršku misije OEBS u Srbiji, u četvrtak 25. septembra 2014., održao se, u Bujanovcu, četvrti u nizu Okrugli sto pod nazivom „U susret izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina“.narandzasta-tanka

20140925_140931

Okruglom stolu su između ostalih prisustvovali predstavnici Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predstavnici Koordinacionog tela za jug Srbije, predstavnici političkih partija koje zastupaju interese albanske manjine, kao i predstavnici nevladinog sektora i medija.

crta

Na okruglom stolu se prisutnima obratio mr Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Biljana Jović, predsednica Centra za istraživanje migracija, Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Sveta Matić, urednik biltena Minority News.

crta

U svom uvodnom izlaganju, državni sekretar Bošnjak istakao je posvećenost Vlade Republike Srbije unapredjenju sveukupne manjinske politike u zemlji i, s tim u vezi, posebno je istakao značaj predstojećih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina,

crta

Predstavnici Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine naglasili su da se posledice bojkota popisa stanovništva od strane albanske zajednice osećaju u velikoj meri i kada su u pitanju izbori za nacionalni savet. Oni, kao i predstavnici nevladinog sektora i medija, složili su se da je jedna od najdrastičnijih posledica i ta što će broj članova nacionalnog saveta biti smanjen sa 29 na 15 članova.

crta

narandzasta-crta

ragmi-mustafacrtacrtaMeđu Albancima je sazrela svest o značaju nacionalnog saveta. Albanci znaju da je nacionalni savet odigrao važnu ulogu u organizaciji nastave na albanskom jeziku, kao i u drugim segmentima iz nadležnosti nacionalnog saveta, ali sada su proces izbora i kontinuitet ugroženi odlukom o smanjenju broja članova nacionalnog saveta,” izjavio je Ragmi Mustafa, član Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.narandzasta-crta

crta

On je dodao i to da ne postoji saglasnost u podacima Republičkog zavoda za statistiku kada je u pitanju stanovništvo opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. “Podaci se ne poklapaju kada poredite broj ljudi prema polu i prema nacionalnoj pripadnosti. Popis stanovništva je pun manjkavosti,“ dodao je on.

crta

Državni sekretar, mr Ivan Bošnjak, objasnio je da već dugo postoji svest da odziv Albanaca na popisu iz 2011. godine za posledicu ima stanje koje proizvodi nezadovoljstvo i države i albanske manjine, koje nije održivo i koje mora biti prevaziđeno kroz dijalog sa predstavnicima albanske manjine koji će biti izabrani na predstojećim izborima.

crta

„I sam sam svestan određenih nedostataka koji postoje i koje treba prevazići nakon izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina. Obećavam da ćemo otvoreno razgovarati i zajednički raditi na otklanjanju problema,“ izjavio je mr Ivan Bošnjak obraćajući se prisutnima u sali Doma kulture u Bujanovcu.

crta

„Izbori su za mesec dana I, na žalost, ne postoji mogućnost da se u ovom trenutku u zakonsku regulativu unesu određene izmene o kojima smo na ovakvim skupovima razgovarali,“ izjavila je Biljana Jović, predsednica Centra za istraživanja migracija. Ona je napomenula da smatra da je trenutno za pripadnike nacionalnih manjina bitno da iskoriste zakonsku mogućnost i izaberu svoje predstavnike koji će se na najbolji način u Nacionalnom savetu starati o ispunjavanju brojnih ciljeva u okviru nadležnosti saveta. 

crta

Na Okruglom stolu se obratio i  predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Vitomir Mihajlović koji je istakao izuzetnu saradnju sa predstavnicima Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine ističući da mnoge stvari i sličnosti vezuju pripadnike te dve nacionalne manjine.

crta

Albanci i Romi su najbrojnije nacionalne manjine u Srbiji i u prošlosti smo često bili izloženi diskriminaciji. Danas je situacija znatno bolja i nacionalni saveti su svakako doprineli da nam bude bolje“, izjavio je Mihajlović.

crta

Urednik biltena Minority News, Sveta Matić je pozvao da se birači, kandidati, mediji, međunarodne organizacije, organizacije civilnog društva i ostali zainteresovani, informišu o izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina na posebno uređenim internet stranicama koje se nalaze na adresi www.izbori.minoritynews.rs.

crta

On je pozvao zainteresovane da svoje stavove, idjeje, mišljenja i informacije podele sa redakcijom kako bi portal što bolje odgovarao na potrebe birača i bio im praktična pomoć u izbornom procesu.

crta

Na kraju skupa, državni sekretar se zahvalio učesnicima na velikom interesovanju i otvorenom razgovoru i, izrazivši nadu da neće doći do politizacije izbornog procesa, pružio je podršku svim pripadnicima albanske manjine da uzmu što veće učešće u procesu upisa u poseban birački spisak, u procesu kandidovanja i u procesu izbora za članove nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

crta