Arhiva Vesti

14.10.2014.

Burkhard: Značajna uloga RTV

narandzasta-tanka

RTV kao javni servis, ima veoma važnu ulogu u obezbeđivanju informisanja manjina na njihovim maternjim jezicima, očuvanja njihovog identiteta i raznolikosti, pogotovo u svetlu predstojećih izbora za nacionalne savete, izjavio je šef misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard koji je danas posetio Pokrajinski javni servis na poziv generalnog direktora, Srđana Mihajlovića.  

narandzasta-tanka

 crta

Razlog za posetu RTV-u jeste i zainteresovanost OEBS-a za slobodu medija i mogućnost pružanja objektivne i kvalitetne informacije građanima na jedan nezavisan način, kazao je Peter Burkhard, ocenivši i da Radio-televizija Vojvodine u tom smislu ima veoma važnu ulogu za građane cele Pokrajine.

crta
Predsedavanje Srbije OEBS-om 2015. godine Burkhard vidi kao veoma odgovornu poziciju za našu zemlju.

crta

„Mi kao Misija ćemo pripadati kancelariji predsedavajućeg OEBS-om 2015. tako da mi je drago što ću sledeće godine raditi sa Srbijom kao svojim šefom“, rekao je šef misije OEBS.

crta

Burkhard je u razgovoru sa Mihajlovićem i saradnicima o aktuelnoj situaciji i planovima RTV-a za 2015-u godinu istakao da uloga RTV-a u informisanju na jezicima nacionalnih manjina ali i objektivnom i nezavisnom informisanju građana zahteva resurse, tehničku opremu i stabilan način finansiranja.

crta

Burkhard razgovarao sa Pajtićem i Pastorom

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor razgovarali su sa Burkhardom o aktuelnoj situaciji u Vojvodini i manjinskim pitanjima.

crta

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je da je Vojvodina deo Srbije koji posvećeno radi na unapređivanju prava i položaja pripadnika nacionalnih zajednica.

crta

Pajtić je kazao da je očuvanje višenacionalnog jezgra Vojvodine prioritet vlade koju predvodi, da poštovanje manjinskih prava nije samo deklarativno i da su rezultati tog rada vidljivi u svim segmentima života u pokrajini.

crta

Kao primer za to Pajtić je naveo da je u pokrajinskom parlamentu šest jezika u službenoj upotrebi, da javni medijski servis Vojvodine ima program na deset jezika, te da se sprovode projekti namenjeni manjinskim zajednicama.

crta

Pajtić je predstavio i projekte od posebnog značaja, kao što je izučavanje romskog jezika u visokim školama i fakultetima u Srbiji, zahvaljujući kojem se danas taj jezik sa elementima nacionalne kulture izvodi u 20 škola u pokrajini.

crta

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je u razgovoru sa Brukhardom naglasio je da je za tu instituciju od velikog značaja nastavak saradnje sa OEBS-om zbog dosadašnjih „pohvalnih rezultata i projekata, koji su unapredili rad pokrajinskog parlamenta“.

crta

Govoreći o pitanju zaštite, unapređenja i ostvarivanja prava nacionalnih zajednica u Vojvodini, Pastor je istakao da u ovoj oblasti Vojvodina može da posluži kao „evropski model“.

crta

Dodao je da je aktuelna politička situacija u Vojvodini trenutno „veoma težak proces, natopljen različitim ambicijama političkih aktera“, ali da će on nastaviti da insistira na rešenjima koje su za Vojvodinu i njene građane od suštinskog značaja.

crta

Kao najvažnija pitanja naveo je usvajanje Zakona o nadležnostima i finansiranju pokrajine, njenog budućeg ustavnog uređenja i pitanja budžeta za 2015. i 2016. godinu.

crta

U razgovoru sa Pastorom, Burkhard je rekao da je Vojvodina „zainteresovan i odgovoran partner u sprovođenju načela za koje se OEBS zalaže“, poput demokratizacije društva, jačanja institucija, prava manjinskih zajednica i medijskih sloboda.

crta

Izvor: RTV

crta