Arhiva Vesti

18.08.2014.

Bošnjačka jedinstvena lista odustala od učešća na izborima

crta

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević, najavio je da će na predstojećim izborima učestvovati jedinstvena Bošnjačka lista, kao „nestranačko udruženje građana”.

crta

“ Naša lista će najverovatnije ići pod tim imenom, ali još nismo odlučili da li će imati neki dodatak, ko će sve biti kandidati za večnike i ko će biti nosilac te liste. Čekamo formalno raspisivanje izbora za nacionalne savete, pa da uđemo u izborne radnje”, rekao je Sandžaku Danas Džudžević.

crta

Novoformirana Bošnjačka jedinstvena lista (BJL), pre pet dana, saopštila je da neće učestvovati na izborima za novi saziv BNV. BJL je u saopštenju za javnost ocenila da u Sandžaku nije interesantan prestanak podela i sukoba i ne vidi svrhu učestvovanja na izborima „ako Bošnjaci ne mogu da se dogovore i odrede šta su nacionalni interesi“. Ovu listu, pre dvadesetak dana, promovisao je njen predsednik Elijas Rebronja, koji je tada ocenio da je došlo vreme da „prestanu podele i sukobi među Bošnjacima“. Po njegovim rečima, na predstojećim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, to je trebalo da bude „lista konsenzusa“. Upućen je i poziv drugim opcijama da zajedno naprave jedinstvenu listu i izađu pred birače.

crta

Posle ovog odustajanja izvesno je da će se za mesta u novom sazivu Nacionalnog saveta Bošnjaka (BNV) takmičiti „Naša lista“, koju kandiduje nevladina organizacija Akademska inicijativa „Forum 10”, Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) koja je na izborima pre četiri godine osvojila najviše mandata (17), učešće na predstojećim izborima uslovila je „procesuiranjem odgovornih za probleme nastale posle prošlih izbora.

crta