Arhiva Vesti

06.09.2014.

Slovačka stranka o izborima za savete nacionalnih manjina

narandzasta-tanka

Predsednik Slovačke stranke Jan Paul tvrdi da stranke koje su u Pokrajinskoj vladi (DS, LSV, SVM) imaju na stotine miliona dinara na raspolaganju za finansiranje izbornih aktivnosti kandidata svojih lista, dok za sve druge učesnike na izborima nije predviđen ni dinar iz budžeta!

narandzasta-tanka

crta

Slovačka stranka planira da učestvuje na izborima za Savet nacionalne manjine Slovaka, koji su zakazani za 26. oktobar, međutim problem koji ih ograničava na ovim, kao i na prošlim izborima, je, kako tvrdi predsednik te stranke Jan Paul „finansiranje izbornih aktivnosti i kontrola finansiranja izborne kampanje”.

crta

„Verovatno će moći samo pojedini učesnici izbora za nacionalne savete da vode skupe kampanje, pa manjima ne preostaje ništa nego da javno postavimo pitanje nadležnom Ministarstvu, oko finansiranja predizborne kampanje prijavljenih lista, kako da se uključimo u kampanju, pošto nikakva sredstva iz budžeta za predizborne aktivnosti kandidata za izbore za Savet nisu predviđena“, saopštio je Jan Paul, predsednik Slovačke stranke.

crta

On ističe, da Zakonom nije predviđena nadležnost kontrole finansiranja predizbornih aktivnosti kao i na koji način će biti utvrđen izvor sredstava za finansiranje predizbornih aktivnosti učesnika izbora.

crta

Ne zna se ni da li postoji limit ukupnih sredstava sa kojim jedna lista može da raspolaže u toku izborne aktivnosti ili može onaj ko ima pare da uloži koliko god hoće u izbornu kampanju. Nije moguće da se održe regularni izbori, kad za neke učesnike na izborima nisu predviđena ni minimalna sredstva za finansiranje predizbornih aktivnosti„, kaže predsednik Slovačke stranke.

crta

Kao primer navodi da Demokratska stranka iz budžeta dobija na stotine miliona dinara.

“ DS će tim sredstvima sigurno da finansira listu („Slovenska identita“) koju predvodi Ana Tomanova Makanova, poslanik i potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova DS-a, pa Martin Zloch i drugi funkcioneri i direktori ustanova koje je imenovao DS na funkcije, a nalaze se na „nepolitičkoj listi“. LSV i SVM iz više budžeta inkasiraju verovatno i do 100 miliona dinara, a sa druge strane, Slovačka stranka iz budžeta dobija oko 40.000 dinara godišnje. Pitamo kako je moguće da ravnopravno učestvujemo na izborima i da krenemo u izbornu kampanju sa nekoliko desetina hiljada dinara, dok drugi raspolažu, milionskim iznosima,“ žali se saopštenjem za javnost Jan Paul.

crta

Želimo prikazati u Evropi brigu o manjinskim strankama, a ne govori se o korupciji i u nacionalnim savetima, i sprezi sa strankama koje su već 12 godina na vlasti u Vojvodini,“ tvrdi predsednik Slovačke stranke.

crta

Činjenica je međutim, da ni ranije nije bilo sredstava predviđenih budžetom za izbore za nacionalne savete, odnosno sredstva su u nekim strankama rasparčana na više listi, kojima nastupaju kandidati za izbore za nacionalne savete.

crta

Izvor: Subotičke novine

crta