Arhiva Vesti

12.10.2014.

Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, dobio pretnje putem elektronske pošte

narandzasta-tanka

Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca obavestio je javnost putem konferecije za štampu, održane 11. septembra, da je na ličnu internet poštu dobio preteće pismo.

narandzasta-tanka

crta

„Vidim vaše cigansko lice na hrvatskim televizijama povodom Nikolićeva udžbeničkih ’poklona’ i mogu vam samo poželjeti kada svoj izdajnički cilj postignete, a to je da hrvatski element u Srbiji istrijebite, i da budete Bunjevci-katolici, da vas Srbi poklaju, a to će napraviti kad-tad. Stoko izdajnička, dabogda se pokolj dogodio što prije… mislite Ciganine da će vas Srbi tolerirati, hahaha, smrt, smrt je ono što vas čeka…” stoji u email poruci koja je stigla na privatnu adresu predsednika Saveza bačkih Bunjevaca.

crta

U svom izlaganju Bajić je istakao da na ovakve provokacije i pretnje neće reagovati, nego da je stav SBB-a da se mora uspostaviti saradnja između nacionalnih zajednica.

crta

Naša je želja da se uspostave normalni tokovi komunikacije i da kao što mi prihvatamo da se svako slobodno može izjasniti kao Hrvat, isto tako pripadnici hrvatske zajednice prihvate da se svako slobodno može izjasniti da je Bunjevac. Ovakve provokacije i pretnje rezultat su stavova predstavnika hrvatskih institucija, pre svega „Hrvatskog nacionalnog vijeća“ u Srbiji, odnosno konkretno u Subotici, koji u panici da će se pokazati da su veoma malo, gotovo ništa, učinili za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, pokušavaju da podignu tenzije na međunacionalnoj osnovi negirajući pravo Bunjevcima na autohtonost i plasiranjem teze o tobožnjoj ugroženosti i asimilaciji Hrvata u Srbiji„, istakao je Bajić i nastavio:

crta

Nije prvi put da se upućuju uvrede, iskazuje diskriminacija, omalovažavanje i netolerancija na nacionalnoj osnovi prema Bunjevcima – nažalost to doživljavamo već godinama na raznim sajtovima od lica sa anonimnim profilima, a da niko to ne sankcioniše.  Ovo je, međutim, vrhunac i nemamo pravo da ovu pretnju prećutimo, jer je pretnja ozbiljna zato što svakako može provocirati dalje reakcije. Pitanje koje postavljam ja lično, kao predsednik Saveza bačkih Bunjevaca i nosilac liste Saveza bačkih Bunjevaca na redovnim izborima za Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, jeste: „Da li sam ja kao građanin i funkcioner bezbedan ako boravim u Republici Hrvatskoj, a zamenik sam predsednika Skupštine Grada Subotice i tim povodom moguće da odlazim u posetu bratskom gradu Osijeku u Republici Hrvatskoj, ili treba da očekujem da me tamo neki frustrirani lik vređa ili napadne kada me prepozna“?„, kazao je Bajić i dodao da zahteva da nadleženi organi ispitaju odakle je pretnja poslata i da se preduzmu odgovarajuće mere u zaštiti prava Bunjevaca na slobodno nacionalno izjašnjavanje.

Bajić se još jednom zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je pomogao u višedecenijskoj težnji Bunjevaca da dobiju školske udžbenike, te je naglasio da se na ovom primeru vidi koliko je važno negovati institucije, jer da nije bilo aktivnosti Nacionalnog saveta Bunjevaca, ne bi bilo ni ostvarivanja prava ove zajednice u Srbiji.

crta

Izvor: Subotičke novine
crta