Arhiva Vesti

14.10.2014.

Matica Egipćana: Prevode Rome u Egipćane i AškalijeMatica Egipćana: Prevode Rome u Egipćane i Aškalije

narandzasta-tanka

Matica Egipćana podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu krivičnu prijavu i zahtev za pokretanje istrage protiv NN lica ili organizovane grupe zbog osnovane sumnje da je došlo do izvršenja više krivičnih dela u izbornom procesu povodom izbora za Nacionalni savet aškalijske i egipatske nacionalne manjine u Srbiji 2014.

narandzasta-tanka

crta

Kako se navodi u saopštenju Matice Egipćana, njihova organizacija je došla do saznanja da je na više lokacija, a najviše u opštinama Novi Beograd i Zemun, došlo je do masovnog ispisivanja Roma iz njihovog posebnog biračkog spiska i upisivanja u poseban birački spisak aškalijske i egipatske nacionalne manjine.

crta

„I ne samo Roma već i Srba. Ne osporavajući pravo svakoga da se izjasni kako želi, postoji osnovana sumnja da je navedeno delo, u jednom delu, izvršeno bez znanja i pristanka samih birača u dogovoru sa licima koja su imala ovlašćenje da izvrše overu ove radnje“, navodi se u saopštenju.

crta

Matica Egipćana dodaje da je, prema informacijama sa terena, upisivanje Roma u poseban birački spisak aškalijske i egipatske nacionalne manjine plaćano od 500 do 1.000 dinara po osobi.

crta

„Ista suma je obećana i svakome ko bude doneo dokaz da je glasao za određenu listu. Tako je samo u opštini Zemun, u periodu od 1 do 10. oktobra 2014 izvršen prepis preko 800 lica u poseban birački spisak egipatske i aškalijske nacionalne manjine“, ističe su saopštenju.

crta

Matica Egipćana sumnja da je sve navedeno urađeno sa namerom da se prikažu netačni podaci o stvarnom broju birača i, samim tim, da se „nameste“ rezultati izbora i pre njihove realizacije 26. oktobra 2014.

crta

Na izborima za savete nacionalnih manjina učestvuje nekoliko lista egipatske i aškalijske nacionalne manjine.

crta

Izvor: RTV