Arhiva Vesti

18.10.2014.

Masovni izlazak na izbore daje težinu

narandzasta-tanka

„Proslavljanje mađarske revolucije iz 1956. godine je pomalo čudno, pošto se događaj koji slavimo desio u drugoj državi. No mi ipak slavimo, jer se tog 23. oktobra 1956. godine u Budimpešti pokrenula nacija, koja je glasno rekla šta misli o svetu, o sebi i o svojoj budućnosti”, izjavio je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih mađara i pokrajinske Skupštine, juče u Gornjem Bregu prilikom manifestacije posvećenoj mađarskoj revoluciji. Pastor je tom prilikom istakao i važnost izbora za nacionalne savete.

narandzasta-tanka

Naglasio je da ti izbori nisu manje važni nego raniji, jer postoje pitanja koja moramo urediti uz pomoć nacionalnog saveta.

O listi „Mađarska sloga” kaže da okuplja ljude sličnih vrednosti, kojima je cilj predstavljanje nacionalnih vrednosti i interesa. „Nije važno samo koliko će kandidata sa ove liste dospeti u Nacionalni savet mađara, več činjenica da će masovni izlazak na ove izbore dati težinu ovoj zajednici. Masovnost će odrediti koliku težinu imaju reči naših predstavnika u parlamentu”, naglasio je Pastor.

Žolt Nemet, predsednik spoljnopolitičkog odbora mađarskog parlamenta je iz programa liste „Mađarska sloga” izdvojio tri reči: verodostojnost, spremnost i odlučnost. Nemet je sa zadovoljstvom primetio da se danas može govoriti o istorijskom pomirenju srpskog i mađarskog naroda što bez SVM i Ištvana Pastora ne bi bilo moguće. Naglasio je da su vojvođanski mađarski političari od uvođenja višestranačkog sistema uvek znali šta treba da urade i uvek su znali da izaberu ljude koji su najkompetentniji za izvršavanje datih zadataka.

Moraju se iskoristiti mogućnosti koje pruža kulturna autonomija, mora se iskoristiti mogućnost da vojvođanski mađari sami izaberu ljude koji će ih predvoditi. Što više birača bude dalo svoj glas na izborima, to će biti jača kulturna autonomija koja je izložena ozbiljnim pretnjama”, naglasio je Nemet, objašnjavajući da će nakon odluke Ustavnog suda, koja se odnosi na nacionalne savete, NSM u novom sastavu morati biti odlučan u tome da se stečena prava ne smanjuju.

U utorak uveče su kandidati „Mađarske sloge”, Marta Petković, Gabriela Linka, Beata Bognar i Erne Nemet, posetili Tornjoš. Marta Petković je podsetila prisutne da je NSM u proteklom periodu učinio dosta na polju obrazovanja, kulture, informisanja, kao i službene upotrebe jezika. Dodala je da će NSM i u vremenu pred nama učiniti sve da vojvođanski Mađari koriste svoj maternji jezik, ma gde živeli u pokrajini. Od zadataka NSM, istakla je i važnost informisanja mladih da ostanu na rodnoj grudi i dodala da tom cilju i služi program stipendija.

Erne Nemet, v.d. direktora mađarskog programa Radija Subotice, je izjavio da do sada nije ni pomišljao da se bavi politikom, međutim „došlo je vreme kada ne možemo sebi dozvoliti da drugi donose odluke umesto nas” i da je zbog toga prihvatio kandidaturu.

Izvor: Magyar Szo