Arhiva Vesti

02.10.2014.

Janković: Ne postoji formalan prestup države u pitanju Albanaca sa popisa

narandzasta-tanka

Republički zaštitnik građana Saša Janković rekao je danas u Vranju da ne postoji formalan prestup države kada se poziva na broj Albanaca na jugu Srbije sa popisa 2011. godine koji su oni bojkotovali, a sada tvrde da to nije odgovarajući broj.

narandzasta-tanka

Janković je kazao da postoji sukob forme i suštine oko broja Albanaca na jugu Srbije, ali da ne postoji formalni prestup države kada se poziva na podatke popisa jer je do te situacije došlo „voljom ljudi, a ne države“.

 crta

Ombudsman je to odgovorio na pitanje predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Galipa Bećirija da li treba smanjivati broj članova Saveta. Taj broj je, zbog rezultata popisa 2011. godine, sa 29 smanjen na 15.

 crta

Bećiri je naveo da je na popisu 2011. godine, koji su Albanci sa juga Srbije bojkotovali, popisano oko 5.800 Albanaca u celoj Srbiji.

crta

„Ne mogu formalno reći da je neko napravio propust zato što uzima zvaničan broj sa popisa, ali mogu da uputim sugestiju da se nađe drugačiji način za kompenzovanje forme i sadržine“, kazao je Janković.

crta

On je naveo da su „postojale nepravilnosti u organizaciji popisa, ali da je najveći broj ključnih nepravilnosti otklonjen“ nakon čega je bio upućen poziv pripadnicima nacionalnih manjina da učestvuju na popisu.

crta

Predsednik NSA Galip Bećiri je izneo podatak da je zbog bojkota popisa 2011. godine situacija u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa takva da iako je u Srbiji popisano ukupno oko 5.800 Albanaca, na posebnom biračkom spisku za izbore za NSA ima upisano gotovo 30.000 birača, dok je na parlamentarnim izborima albanska Partija za demokratsko delovanje (PDD) dobila 24.000 glasova.

crta

Izvor: Beta

crta