Arhiva Vesti

17.10.2014.

Jan Paul, predsednik Slovačke partije: Nacionalni savet Slovaka produžena ruka krnje DS

narandzasta-tanka

Nacionalni savet Slovaka godinama radi kao produžena ruka krnje Demokratske stranke, tvrdi predsednik Slovačke partije Jan Paul koji kaže da je za to „zaslužna“ predsednica Saveta Ana Tomanova Makanova i optužuje Savet za umešanost u malverzacije.

narandzasta-tanka

crta

Primarni zadatak Makanove bio je da zastupa interese DS-a, a ne slovačke nacionalne zajednice, kaže Paul. On je u intervjuu za Politiku rekao i da ima dokaza da je Nacionalni savet Slovaka umešan u finansijske malverzacije i najavio da će, ukoliko njegova lista na izborima za Nacionalni savet 26. oktobra bude imala većinu, sve finansijske transakcije biti transparentne.

crta

„Izbori za nacionalne savete neće biti ravnopravni, jer će verovatno samo pojedini učesnici izbora moći da vode skupe kampanje. Manjinama ne preostaje ništa drugo nego da javno postavimo pitanje resornom ministarstvu o finansiranju predizborne kampanje prijavljenih lista i kako da se uključimo u kampanju, zato što nikakva sredstva iz budžeta za predizborne aktivnosti nisu predviđena“, rekao je Paul.

crta

On tvrdi i da će DS novcem iz budžeta finansirati listu koju predvodi Ana Tomanova Makanova, jer je ona sa njihove liste izabrana za poslanika i sada je potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova DS-a.

crta

„Od 29 članova Nacionalnog saveta Slovaka, 18 je sa liste Ane Tomanove Makanove i sa sigurnošću tvrdim da su oni članovi DS-a, jer ne bi bili na funkcijama o kojima odlučuju visoki funkcioneri demokrata“, istakao je Paul.

crta

On je zaključio da nacionalni saveti treba da budu apolitične institucije, koje treba da zastupaju interese svih pripadnika nacionalnih zajednica, a ne interese jedne političke stranke.

crta

Izvor: e-novine